Pop Quiz | JW Anderson, CSM BAs, Anya Hindmarch

How well have you read your BoF this week? Test your knowledge of all of the latest news and analysis from around the world of fashion in our Pop Quiz, which covers JW Anderson, CSM BA graduates, and more.

Source: Shutterstock

You can find the correct answer and detailed explanation for each question immediately following the question (simply highlight to read), along with all the answers at the end of the quiz. Good luck!

Question 1: JW Anderson’s market positioning and pricing strategy puts him amongst which of the following brands?

a. Thom Browne and Isabel Marant
b. Junya Watanabe and Erdem
c. Dries Van Noten and Isabel Marant
d. Sacai and Stella McCartney

Answer 1: Choice (d) is correct. JW Anderson recently shared with BoF that he has been honing the brand’s market positioning and pricing strategy. The brand has been performing well amongst other advanced contemporary and entry-level luxury brands like Sacai and Stella McCartney.

Question 2: Who said: “…doing something feminine on a man is more interesting than doing it on a woman”?

a. Grace Wales Bonner, winner of Central Saint Martin’s L’Oréal Professionnel Prize
b. Jean Paul Gaultier
c. JW Anderson
d. Jil Sander

Answer 2: Choice (a) is correct. The gender-bending elements of Grace Wales Bonner’s collection, all fitted suits punctuated by jewellery and embellishment, is a reflection of her belief that “doing something feminine on a man is more interesting than doing it on a woman.”

Question 3: Which brand says that they are “ambitious but humble”?

a. Lulu Guinness
b. Anya Hindmarch
c. Longchamp
d. Hervé Chapelier

Answer 3: Choice (b) is correct. Anya Hindmarch recently shared, “When I think about who we are, I think about how we behave. We are passionate people and in some ways quite elitist when it comes to design but ultimately we are actually a warm brand. We are good people, fair people but full of conviction. We always say that we are ‘ambitious but humble.’”

Question 4: Valentino SpA recently made an acquisition. What did they acquire?

a. Cova
b. Pelleterie Sant’Agostino
c. Federico Forquet
d. Irene Galitzine

Answer 4: Choice (b) is correct. Valentino recently acquired Pelletterie Sant’Agostino, an Italian bag manufacturer.

Question 5: Stradivarius is the sister brand to ____.

a. Karen Millen
b. Ted Baker
c. Zara
d. Vince

Answer 5: Choice (c) is correct. Stradivarius launched in Spain in 1994. It was bought up by Zara’s parent company Inditex in 1999. It now boasts 871 stores in 57 countries, with sales topping €1 billion for the first time last year.

Question 6: Which of the following statements about the python trade is TRUE?

a. ‘Exotics’ represent 3-4 percent of the luxury market.
b. ‘Exotics’ sell to about 5 percent of the world’s population.
c. Between 2010 and 2013, approximately 500,000 pairs of python shoes were imported into the US by the fashion industry.
d. The top sources of python are Vietnam and Singapore.

Answer 6: Choice (a) is correct. According to Marshal Cohen, chief industry analyst at NPD Group, although these exotic items sell to only about 1 percent of the population, “they represent 3-4 percent of the luxury market. It might not sound like a lot – it’s not big in terms of size. But it brings in a lot of money.”

Question 7: Giambattista Valli’s new line – Giamba – focuses on ____.

a. athletic wear
b. intimates
c. ready-to-wear
d. denim

Answer 7: Choice (c) is correct. Giambattista Valli will produce two seasonal collections in addition to two pre-collections for Giamba each year. Giamba is not a diffusion of secondary line, but another ready-to-wear collection that will sit alongside and complement his main line, Giambattista Valli Paris.

Question 8: Which Japanese retail chain wants to be the ‘Ikea of apparel’?

a. Muji
b. Uniqlo
c. Mash Style Lab
d. Colony 2139

Answer 8: Choice (d) is correct. Osaka-based Pal Group has announced its own breakout chain, Colony 2139, to launch in the Autumn. Colony 2139 will be what Pal calls an ‘apparel supermarket’ or the ‘IKEA of apparel’, offering quality contemporary apparel basics, comprising 65 percent of merchandise, as well as accessories, travel goods, sportswear and home goods, with a high level of design at reasonable prices.

Question 9: Which of the following Central Saint Martins’ graduates made embellished acrylic flowers by baking in the oven tiny plastic beads in moulds?

a. Kiko Kostadinov
b. Mascha Rotermund
c. Ayaka Sakurai
d. Daniele Toneatti

Answer 9: Choice (b) is correct. Mascha Rotermund’s graduate collection was a study in tension and contrast. She combined the looseness of chunky knits with ultra-embellished acrylic flowers – baked in the oven from tiny plastic beads in moulds – and netting for an intriguing textural mash-up.

Question 10: Cova is to ____ as Marchesi is to ____.

a. Valentino, Marchesa
b. LVMH, Prada
c. Lanvin, Missoni
d. Ladurée, L’Avenue

Answer 10: Choice (b) is correct. LVMH recently acquired Cova, a Milanese pastry shop, and Prada recently acquired another Milanese pastry shop – Marchesi.

Answer Key: 1. (d) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (b)